Tiedot
Kirja
Tekijä(t): 
Helen Fielding
Alkuteos: 
Bridget Jones's Diary
Käännös: 
Sari Karhulahti
Kustantaja: 
Otava
ISBN: 
951-1-15493-1
Mistä on kolmekymppisen sinkkunaisen elämä tehty? Viinilasillisista, suklaalevyistä ja tiukan paikan tullen auttavista ystävistä. Epäonnistuneista parisuhteista, ylihuolehtivista äideistä ja yllättävistä ihailijoista. Kaikesta siitä, mitä kukaan ei uskonut enää teinivuosien jälkeen kokevansa.

Kolmekymppinen sinkkunainen haaveilee pomostaan, juo liikaa alkoholia ja käy vanhempiensa ystävien järjestämillä kalkkunacurryillallisilla. Hän on ikuinen laihduttaja, joka punnitsee itsensä joka päivä, vannoo lopettavansa tupakanpolton ja jaksaa hämmästyttää uteliaita sukulaisiaan aviottomuudellaan ja perheettömyydellään. Sen sijaan, että hän sopisi treffejä äitinsä tyrkyttämien salmiakkikuvioisia villapaitoja käyttävien miesten kanssa, hän viihtyy ystäviensä seurassa pohtien, millainen on toimiva parisuhde. 

Kuulostaako tutulta? Helen Fieldingin menestysromaani Bridget Jones - elämäni sinkkuna kokoaa viihdyttävällä tavalla yksien kansien väliin nykynaisten tavallisimmat ongelmat hössöttävistä äideistä uskottomiin miesystäviin. Tätä alun perin vuonna 1996 julkaistua, Suomessa Otavan kustantamaa teosta pidetään chick lit -kirjallisuuden äitinä: se käsittelee tyylilajille tyypillisesti suurkaupungissa asuvaa sinkkunaista,  joka työskentelee viestintäalalla ja käy ikuista kamppailua parisuhde- ja ulkonäköongelmien kanssa. Lukuisista huumorin värittämistä vastoinkäymisistä huolimatta sankaritar säilyttää positiivisen elämänasenteensa ja jatkaa unelmiensa, eli täydellisen aviomiehen ja virheettömän ulkonäön, tavoittelemista.

Jos perinteisen chick lit -romaanin tarkoituksena on tarjota naisille kevyttä, viihdyttävää ja hauskaa luettavaa romantiikalla höystettynä, Bridget Jones - elämäni sinkkuna osuu suoraan maaliinsa. Päiväkirjamuotoon kirjoitettu teos muodostaa ikään kuin keskusteluyhteyden lukijan ja kertojan välille: Bridgetistä tulee lukijan luotettava ystävä, jonka luokse voi palata aina päivittäistä huumoriannosta kaivatessaan. Helposti seurattava juoni kuljettaa mukanaan läpi Bridgetin elämän kenties eniten kommelluksia sisältävän vuoden. Myös henkilöhahmot ovat helposti lähestyttäviä, ja heihin samaistuminen tuskin tuottaa naisvaltaiselle lukijakunnalle ongelmia. Kenelläpä ei olisi saavuttamattomissa olevaa ihastusta, lähes hysteeristä äitiä ja vähintään yhtä miespuolista homoystävää? Tässä todennäköisesti piileekin teoksen viehätys ja suuren suosion salaisuus.

Ironista on, että juuri henkilöihin samaistuminen saattaa muodostaa ylitsepääsemättömän kuilun lukijan ja kertojan välille. Bridgetissä tiivistyvät kaikki kolmenkympin kriisiä potevan naisen ongelmat, mikä tekee henkilöstä kornin ja jopa hieman epäuskottavan. Myös ainainen samojen ongelmien, kuten muutaman gramman painonnousun ja tyhjän puhelinvastaajan, murehtiminen herättävät närkästystä ja turhautuneisuutta. Kokonaisuus on kuitenkin niin viihdyttävää luettavaa, etteivät pienet kompastuskivet vaikuta teoksen tarjoamaan lukunautintoon.

Theguardian.com-sivuston mukaan Fielding on avoimesti myöntänyt saaneensa idean Bridget Jonesiin Jane Austenin kirjasta Ylpeys ja ennakkoluulo (1813). Kirjailija on siirtänyt Austenin romaanin tapahtumat ja yhden perusteemoista, rakkauden, taitavasti omaansa ja päivittänyt ne uskottavasti nykypäivään sopiviksi. Vaikka näissä kahdessa kulttimaineen saavuttaneesa teoksessa on monia merkittäviäkin yhtäläisyyksiä, on Fielding onnistunut säilyttämään Bridget Jonesin tarinan omana itsenäisenä kertomuksenaan - näin juoni pitää otteessaan myös lukijat, jotka eivät ole tutustuneet Austenin tuotantoon. Ylpeyden ja ennakkoluulon lukeneille kirja puolestaan tarjoaa monia viittauksia, samankaltaisuuksia ja jopa suoria lainauksia. Esimerkiksi toinen teoksen miespäähenkilöistä, Mark Darcy, on saanut nimensä Austenin romaanin herra Darcyn mukaan.

Fieldingin kirjoitustyyli on eläväinen ja hauska mutta silti maanläheinen. Hän tavoittaa lukijakuntansa kirjoittamalla kuin nainen naiselle: salaamatta sinkkunaisten elämään liittyvää komiikkaa, epävarmuutta ja joskus aiheetontakin kipuilua. Fielding ruotii omalla tavallaan yhteiskunnan epäkohtaa, jossa yli kolmekymppisten naisten oletetaan olevan naimisissa olevia kotiäitejä, jotka kuluttavat päivänsä tiskaten ja kokaten. Bridgetin hersyvän hauska, todellisen lukuelämyksen tarjonnut tarina osoittaa, että toisinaan ennakko-odotusten rikkominen kannattaa.

Sara Sairanen