Jo muutaman vuoden ajan on keskusteltu Joutsenon lukion lakkauttamisesta, ja viime aikoina asia on tullut entistäkin ajankohtaisemmaksi. Lukiomme opettajat kertoivat meille haastattelujen muodossa mielipiteitään asiasta.

Lappeenrannan kaupungin neljästä lukiosta kaksi, Joutsenon ja Lauritsalan lukiot, ovat lakkauttamisuhan alla kouluista aiheutuvien kulujen takia. Kaupungin säästösuunnitelmat ovat kuitenkin koitumassa Lappeenrantaan liittyneen pienen Joutsenon kohtaloksi, kun omaa lukiotakin ollaan viemässä pois. Tuskin tarvitsee tämän lisäksi enää mainitakaan kaikkia muita, toteuttamattomia asioita, joista kuntaliitoksen yhteydessä sovittiin, mutta joiden täytäntöönpaneminen on osoittautunut suhteellisen epämääräiseksi.
Lauritsalan ja Joutsenon lukiot ovat kaupungin pienimmät, ja oppilaiden suunnitellaan siirtyvän kaupungin kahteen muuhun, Kimpisen ja Lyseon lukioihin. Molemmat sijaitsevat lähes vierekkäin Lappeenrannan keskustassa, jonne on Joutsenosta matkaa kaksikymmentä kilometriä ja Korvenkylästä lähemmäs nelisenkymmentä - kun taas Lauritsalasta vain viitisen kilometriä. Joutsenon, kaupungin syrjäisimmän lukion, lakkauttaminen herättää joutsenolaisten keskuudessa paljon mielipiteitä, lähinnä negatiivisia sellaisia. Joutsenolaiset ovat valmiita taistelemaan ylpeydenaiheensa, ikioman lukion, puolesta: aina mielenosoituksista lähtien. Haastattelimme asiaa koskien koulumme rehtoria Tiina Laitimoa, sekä opettajiamme Petri Luukkasta, Niina Hämäläistä, Pirjo Lehmusjärveä ja Tommi Rätyä. Kysymyksemme noudattivat pieniä poikkeuksia lukuunottamatta seuraavanlaista kaavaa:
1. Mitä mieltä olet Joutsenon lukion lakkauttamisesta? Mitä se merkitsee sinulle?
2. Oletko huolissasi työpaikkasi säilymisestä?
3. Miltä tuntuu mennä opettamaan uuteen kouluun? / Tiedättekö tulevaisuudestanne jo jotain?
4. Millaisia ajatuksia ja tunteita lakkauttamisuhka ilmentää koulussamme? Onko ilmapiiri ja työympäristö muuttunut?
5. Luuletko, että Joutsenon lukiolla voi olla vielä tulevaisuus edessään, vai onko lakkauttaminen jo mielestäsi varmaa?
6. Mitä mieltä olet opetuksen keskittämisestä kahteen lukioon? Mitä positiivista ja negatiivista asiasta löydät?

Tiina Laitimon, Petri Luukkasen ja Niina Hämäläisen haastattelut löytyvät Videojutut-palstalta Opettajat kertovat -otsikolla varustettuna. Pirjo Lehmusjärven ja Tommi Rädyn haastattelut puolestaan kirjasimme muistiinpanoilla pääpiirteittäin ylös.

Pirjo Lehmusjärvi:
Joutsenon lukio merkitsee paljon muutakin kun pelkkää koulua - se edustaa meille kulttuuriperimää, joka on todella arvokas. On todella sääli, että lukio häviää Joutsenosta, sillä se on monella tapaa tärkeä. Koulumatkat tulevat pidentymään monilla, ja joillekin koulunkäynti voi muodostua jopa mahdottomaksi.
Itseasiassa opettajien keskuudessa asiasta puhutaan aika vähän, kun taas oppilaiden aineissa on alkanut esiintyä kommentteja asiasta. Oppilaita selvästi huolestuttaa, missä heidän paikkansa ensi vuonna tulee olemaan. Myös oppitunneilla puhutaan koulun vaihtamisesta. Ilmassa on huolestuneisuutta ja epätietoisuutta.
Valitettavasti lukion lakkauttaminen vaikuttaa kohtuullisen varmalta. Vain ihme voisi enää pelastaa Joutsenon lukion, sillä päätös on ollut esillä jo pitemmän aikaa. Viimeiseen asti pitää kuitenkin yrittää.
Positiivista on kurssitarjonnan laajentuminen koulunvaihdoksen myötä, sillä kurssitarjontaa on resurssien puutteessa jouduttu täällä Joutsenossa pienentämään. Negatiivista on kodinomaisen tunnelman menettäminen, sillä täällä kaikki tuntevat toisensa.

Tommi Räty:
Oppilaiden kannalta lukion lakkauttaminen on todella ikävää. Tietysti itsekin olen vanha lukion oppilas, joten on harmi, että lukio katoaa. Omaan työhöni lakkauttaminen ei todennäköisesti vaikuta hirveästi, siirryn Lappeenrantaan töihin - ei tarvitse matkustaa linja-autolla Joutsenoon.
Uudessa koulussa opettamisella on tietenkin oma jännityksensä, Joutsenossa on ollut niin mukavat oppilaat. Lappeenrannan kouluissa voi myös samaa ainetta olla opettamassa useampiakin opettajia, kun täällä olen toiminut ainoana.
Asia ei ole uusi, sitä on jauhettu jo monta vuotta. Oppilaat ovat kuitenkin heränneet vasta nyt, että hei, tämähän tapahtuu oikeasti. Opettajat ovat jo aiemmin havainneet, että näin tulee varmaankin käymään, joten he ovat ottaneet asian rauhallisesti.
Lukion lakkauttaminen on poliittinen päätös - mikään ei ole koskaan varmaa.
Jotain hyötyäkin lakkauttamisesta voi olla. Kurssitarjotin voi laajentua joutsenolaisille, en kuitenkaan usko, että hirveästi uusia kursseja on tulee olemaan tarjolla. Lukujärjestyksen laajuus kuitenkin mahdollistuu: sama kurssi on vuoden aikana tarjolla useampia kertoja. Negatiivista puolestaan on oppilaiden sulautuminen massaan.

Tommi Räty vastaili kysymyksiimme auditoriossa.
Kuvat:
Henna